veni
This page is from the old web site of Veni Markovski.
To see the new content, please, visit the main page!

Учение и труд, жизнерадост и дръзновение, но побългарени

Как учих с американски студенти

През пролетния семестър на учебната 1991/1992 г. в СУ за втора година се реализираше специална програма, East European Studies (Източноевропейски изследвания).
По тази програма имаше обмен на студенти. Нея година бяха дошли 7 американци и трябваше съответно 7 българи да заминат за една година в САЩ.
Аз бях един от 15-те българи, които учехме по тази програма. Моят съученик от английската гимназия Светлин Стратиев бе също сред участниците.
Имахме право да изберем дисциплините, по които да учим и аз избрах "икономика", "дисидентска литература" и "история". По икономика ни преподаваше проф. Чарли Рок. Той също има известна вина за формирането ми като свободолюбива личност. Методите му на преподаване нямаха нищо общо с българските - като почнем от начина на подреждане на масите в аудиторията и свършим с гледането на филма "Общество на мъртвите поети" на видео у тях.
По дисидентска литература обаче преподавателката, забравил съм й името, беше българка. Резултатите не закъсняха - имах 2 шестици и една четворка - по литература! Впоследствие разбрах, че въпросната дама е написала в досието ми, че съм се държал опорюнистично в часовете й. Интересна работа; аз бях щастлив - учех в СУ-то, бях се влюбил и живеех с момичето, което обичах, а изведнъж - опортюнист!?
Както и да е, в края на семестъра бях класиран седми и спокойно очаквах да замина за САЩ, когато програмата претърпя промяна и се оказа, че няма да заминат седем души, а по-малко. Никой не ни каза колко, но при всяко положение и аз, и Светлин отпаднахме. Всяко зло за добро - сега Светлин е в Англия.

Впрочем по икономика написах един анализ на икономиката у нас и имаше част за митниците. Далаверите там не са от вчера, само това мога да ви кажа.

И още няколко интересни момента: една от американските студентки се казваше Юинг (като от филма Далас); тя си направи... операция за уголемяване на бюста! Това е най-причудливото нещо, което бях виждал до този момент - да дойдеш от Америка в България и да си направиш операция за уголемяване на бюста.

По това време се влюбих за пореден път. В Емили. Бях доста хлътнал, за радост на няколко приятели, които ме занасяха на тази тема. Темата за моите влюбвания ще опиша някъде другаде из сайта. Нейна снимка има тук и тук. В момента тя е в САЩ, а снимките са от деня на заминаването й.

Забавен момент от началото на семестъра:
На официалното посрещане на студентите във фондация "Св.св. Кирил и Методий", Мишо (Майкъл) Тачев - шефът й - ме помоли да държа приветствена реч. Тогава аз казах следното:
I am very happy you are coming to Bulgaria when we are in a process of transaction (смях в залата)...
Аз исках да кажа в период на transition, но се обърках. Интересното обаче е друго - че в края на краищата се оказа, че действително тогава сме навлизали в периода на прехвърляния на пари:-)
Вижте снимка от този момент.


family cv articles memoirs copyright