Language: English | Български
Google


"Новинар" 25 август 2004 г.
"1984" на Оруел се случва в България през 2004 г.
Желанието на МВР за тотално подслушване без контрол е копие на руския опит в тази посока

с фланелката от австрийското издание на наградите 'Големия брат' Вени Марковски е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски". Основател и председател е на българското Интернет-общество. В момента ръководи проект на Програмата на ООН за развитие по електронизацията на общините в Югоизточна Европа на базата на софтуер с отворен код. Координатор е за България на американската Глобална инициатива за политика в Интернет. Той беше един от хората, които заведоха и спечелиха делото срещу бившия Комитет по пощи и далекосъобщения, след което бе премахнато лицензирането на Интернет-доставчиците.

- Какво мислите за предложенията на МВР за увеличаване на правомощията на полицията при подслушване на заподозрени лица?

- Мисля, че правомощията им не са достатъчни. Главният секретар на МВР иска срокът за подслушване със специални разузнавателни средства без разрешение на съдия да се увеличи от 24 на 72 часа. Аргументът му беше, че полицаите не можели едновремено да разследват и да тичат за разрешения, особено след като убийствата обикновено ставали в петък. Така разбрахме, че хората, които разследват, са същите, които тичат за разрешенията. И тъй като много често по Коледа и Нова година правителството взима решение за сливане на празниците, неработните дни стават пет. По-добрият вариант е да имат право да подслушват без разрешение поне пет дни. А пък те където са пет, там и седем. Най-добре да ги закръглим на една седмица. А оттам като започнем - то където седмица, там и две. По Коледа и Нова година се събират обикновено по 14 почивни дни. А където две седмици, там и месец. А може просто да се каже, че всеки месец имат право да подслушват без разрешение.

- Телефонните подслушвания са много широко дискутирани, за наблюдението на Интернет по-малко се говори. По сега действащите закони има ли възможност полицията да подслушва Интернет?

- Има. Това е записано в Закона за далекосъобщенията (ЗД). Там има един текст, за който ние се опитахме да се преборим да не бъде приет, но от парламента казаха, че е спуснат от МВР и не може да не се приеме. Той е много йезуитски и напомня изискванията в руската правна система, която позволява подслушване на Интернет по така наречената система СОРМ-2 - Система для обеспечения розискных метод. Според закона за далекосъобщенията МВР има право да изисква от операторите за тяхна сметка да се инсталират устройства, които позволяват подслушване на съответните мрежи. Когато ние се опитахме в парламента да им обясним, че това е абсурдно, те ни казаха: "Не! Нито МобилТел, нито ГлоБул, нито БТК протестират!" Естествено, че няма да протестират, защото те вече са купили съоръженията за подслушване. Т.е. може да сме сигурни, че мобилните комуникации и фиксираните телефони се подслушват. Нашият протест беше от гледна точка на Интернет- операторите, защото това позволява една безконтролна злоупотреба. Ако МВР няма разрешение, но подслушва Интернет-трафика, не може да използва получените доказателства, за да вкара човека в съда и да го осъди. Но може да ги използва за други неща. Например - може да продава информация на конкуренцията. Никой не може да ги спре. Това се опитахме да обясним на депутатите, но те бяха категорично за следенето на трафика в Интернет.

- Какви разрешения трябва да има МВР, за да може да подслушва например нечия електронна поща?

- В момента разрешенията са според цялата глава 13 на ЗД. Там пише следното: "Обществените оператори предоставят за своя сметка един или няколко прихващащи интерфейса, от които прихванатите далекосъобщения могат да бъдат предадени към съоръженията на специализираното звено по чл. 122 от закона за МВР. То съгласува изискванията си за тези интерфейси и други въпроси, свързани с тях, по условия и ред, определени в наредба на министъра." Така се извършва следенето на комуникациите на хората.

- Значи могат спокойно да ти влизат в пощата?

- Дори няма нужда да влизат в пощенската кутия. Интернет-съобщенията вървят по кабела. МВР като застане на входа и на изхода, това му е достатъчно. Например застават на две-три точки, от които в България влиза целият международен трафик, и започват да следят всички комуникации на 1,4 млн. българи, колкото са потребителите в страната, със света. Като застанат на входа и на изхода на няколко доставчици на Интернет, ще следят и целия национален трафик. А имаш ли достъп чрез такива интерфейси, за каквито се говори в ЗД, нямаш проблеми да следиш трафика. Без проблеми може да се влезе в мрежата на вашата редакция и да се следи какво си пишете примерно по ICQ. Или по електронната поща. Това в България вече е реално. Особено с тези изказвания, които текат още от 2001 г. - за подслушване, за подслушване, за подслушване.... Нима бандитите са толкова прости, че ще си говорят по телефона в пряк разговор с някой полицай или магистрат за осигуряване на алиби!? Естествено, че няма да го направят. Тези, които са достатъчно глупави, за да го направят, те могат да бъдат хванати и без да бъдат подслушвани. Които са умни, ще се обадят на някого от МВР, да кажем, и ще му кажат: "Днес нали сме на кино от 2 до 4"? Което по техния речник ще означава: тези два часа съм бил с теб. Така че алибито може много лесно да бъде осигурено, без някой да може да разбере какво е това нещо.

- Наскоро полицията проникна в пощата на 20-годишно момиче, заподозряно в желание да руши конституционно установения ред, защото разпространява листовки с анархистично съдържание. Как ще коментирате това?

- Мога да коментирам принципно. Четенето на поща е престъпление по Наказателния кодекс, ако това не става по надлежния ред. Ако полицията дойде със съответното съдебно разрешение, в което пише - дайте достъп до електронната поща на еди кой си, тогава доставчикът не може нищо друго да направи, освен да осигури достъп. Обаче, ако полицията само дойде и каже "А, бе, тук имаме известни съмнения, дай да видим тази поща", тогава това няма да е законно.

- Освен от изказванията на МВР, които искат ограничаване на личните свободи в името на националната сигурност, откъде другаде виждате опасност за поверителността на кореспонденцията в Интернет?

- Първо, аз не съм съгласен с това обяснение. Те могат да кажат, че го правят с цел да изпратят по-бързо човек на Луната. И това е много важна цел. И тя е свързана с националната сигурност не само на България, но и на цялата Земя - ще имаме изнесен преден пост на Луната, който ще ни предупреждава за идващи извънземни, това е важно да го знаем. Така че в никакъв случай не трябва да се приема това обяснение на МВР за вярно. То не почива на никакви факти. Престъпленията в Интернет са инкриминирани, има ги описани в НК, няма никакъв смисъл да се подслушва мрежата, преди да е станало нещо нередно. Единственото смислено обяснение според мен, защо искат да подслушват Интернет, е, че в този трафик има редица професионални и лични съобщения. Те са интересни за онези структури, които могат да ползват събраните от МВР данни - икономически групировки, конкуренти. Няма нищо по-лесно от това да изтече някаква информация от полицията.

- Както се случи с информацията от подслушването на телефоните.

- В Интернет-общество винаги сме гледали с крайно омерзение на подобни опити. Това е една практика, която е приета в Русия. Но ето тази грешка, макар и неволна, изглежда вярна. Това са методите на КГБ. Дори нещо повече, в момента в Русия един единствен Интернет-доставчик прояви нежелание да се съгласи с разпореждането на ФСБ за незаконно подслушване... и в резултат на това лицензът му беше отнет. Аналогично можем да предположим, че ако Интернет-операторите у нас бяха лицензирани, както имаше такова желание, щеше да се случи същото. При сегашната обстановка могат да ти влязат в офиса някакви цивилни въоръжени лица, да твърдят, че са от МВР и мисля, че едва ли някой ще бъде достатъчно силен, за да издържи на натиска и да не допусне подслушване на Интернет-трафика. Така че в момента опасността пред гражданите, които ползват Интернет, е далеч по-голяма, отколкото пред тези, които ползват телефоните.

- Защо нямаше, или поне не беше публично оповестена, някаква експертна дейност за следене на сайтовете, на които терористите пуснаха екзекуциите на двамата български заложници?

- Нашето МВР не може да ги следи, най-малкото защото тези сайтове не са в България.

- Но са могли да разберат откъде се качват в Интернет тези филми с ужасяващите кадри на екзекуциите?

- Това също изисква сериозна международна работа с други служби от други страни. Което МВР може да е, но може и да не е направило. Те сега се грижат как да подслушват, а не да си осигурят международно сътрудничество за подобни престъпления. Но такова сътрудничество не е изложено на показ, с него може да се свърши някаква работа, но няма да се получат благодарности от чужда служба, медал или нова звездичка на пагона.

- Раздавате награди "Големия Брат". Тази година кой е номиниран?

- Ще правим ново издание на наградите в края на годината. В журито има много авторитетни личности като юриста Александър Кашъмов, народния представител и бивш конституционен съдия Александър Арабаджиев, Гергана Жулева от програма "Достъп до информация" и др. Като гледам www.bg.bigbrotherawards.org - миналата година сред номинираните са Георги Петканов, Бойко Борисов и Цветелина Узунова, тази година може би само вместо Цветелина Узунова трябва да е някой друг от МС. Номинациите ще се приемат публично в Интернет, така че всеки ще може да номинира.

- Защо наградихте Георги Петканов?

- За скандалите с подслушванията през цялата година. Което значи, че през 2002 г. отново в държавата е имало такъв проблем. И Бойко Борисов е казал тогава на връщане от Германия, че полицията трябва да следи Интернет и че записите на телефонни разговори чрез СРС трябва да се пазят вечно. Казал го е през 2002 г. През 2004 няма нищо ново. Същите хора - същите приказки.

- Преди няколко години Пийт Таунсенд от "Дъ Ху" беше арестуван само защото влязъл в педофилски сайт. В България такова нещо досега не се е случвало.

- Аз ще ви дам и друг пример. Преди две години бяхме дали на МВР лог-файлове, извадки, от които се виждаше кои са хората, които създават и разпространяват такива педофилски сайтове. И се оказа, че в МВР не могли нищо да им направят.

- Не са могли или не са поискали?

- Е, така казаха, че не били могли. Дори в ясни случаи, когато сме давали достатъчно информация на полицията за извършено престъпление, те не са им били достатъчни, за да заловят извършителя, дори когато сме им посочвали с чисто технически средства кой е той.

- Публична тайна е, че през Интернет можеш да си поръчаш дрога, да намериш детско порно. Може би пък наистина е необходимо да се следи Интернет, за да се разкрият тези престъпления?

- Това няма да стане с подслушване, а с работа на полицията, която установява извършено престъпление, след което започва да търси кой го е извършил и го намира.

- Има ли опасност от аналогичен на щатския закон за патриотизма и у нас?

- Има, да. Ако се запазят тези тенденции в МВР, като нищо ще прокарат един такъв закон и като нищо ние можем да се превърнем в кавърверсия на филма "Бразилия". Или на "1984" на Джордж Оруел. Кавърверсия, понеже там се преследваха хората по идеологически мотиви, а нас ще ни преследват заради икономически интереси. Не дай си, Боже, да сгазиш на някой лука някъде, той ще ти го върне не като ти сгази твоя, а като отиде и пусне полицията след теб.

- Не е ли световната тенденция такава - все повече да се електронизира животът ни до степен, в която всеки може да бъде следен във всеки един момент? Тогава изкушенията са много големи.

- Човек може да бъде следен от отварянето на очите му сутрин до заспиването. Дори вече и в България това може да става. Примерно събуждате се сутрин и си включвате джиесема. Веднага става ясно къде сте. Пускате си телевизията, веднага става ясно какво гледате. След това говорите по радиотелефона от вкъщи. Всеки може да ви подслуша в околността и да знае за какво си говорите. Отивайки на работа, минавате покрай банкомата и си теглите някакви пари. Полицията знае какви пари взимате, или какво пазарувате, ако плащате с дебитна карта. Какво ядете, за колко човека пазарувате. Ако живеете сам, а пазарувате за четирима, значи имате още трима човека вкъщи. Полицията ще почне да се чуди "интересно какво правят там?". Електронната поща - с кого си пишете, какви сайтове посещавате, какъв интерес имате, какви реклами гледате. Всичко това може да се следи от МВР без никакъв проблем и в момента. Освен това, влизате в някакъв магазин. В същия момент друг човек, с друг джиесем влиза в същия магазин и това може да се установи. В продължение на 6 месеца се вижда, че когато вие влизате в този магазин и лицето Х влиза в този магазин, следователно това едва ли е случайно съвпадение и най-вероятно имате нещо лошо да свършите заедно. Така че наистина сме...

- ... в матрицата?

- ... под контрол. Единственото, което в България ни помага, е че на никого не му пука. Народът за 45 години е свикнал, че всеки униформен, всеки с фуражка може да ти поиска документите за проверка. А гражданите трябва да знаят как да защитават правата си. Но това е очевидно по-дълъг процес и с такива изказвания на МВР-ръководството, каквито чуваме в момента, това няма да стане скоро. Пък и народът очевидно ги харесва. Всички изследвания твърдят, че точно този тип поведение се харесва на нацията. Което е най-странното - те ти влизат незаконно в живота, арестуват те, преследват те, подслушват те, а ти ги харесваш.

Интервюто взе Елена Кодинова

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 2.5 Bulgaria License.
created by design.bol.bg