veni
This page is from the old web site of Veni Markovski.
To see the new content, please, visit the main page!

This page in English

Тази страница описва накратко какво бих правил, ако бъда избран за член на борда на международното Интернет общество.

Вени Марковски
Роден съм на 3.4.1968 в Македония, живея в България. Женен съм за Ади, имаме едно дете - Александра, която е и най-младият член на ISOC. Повече за мен и семейството ми има на адрес : http://veni.com/about.html
Пълната ми биография пък е на адрес http://veni.com/cv.html

Образование:
Юридическо, ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски". В момента работя над дисертация на тема "Информационна война и международно право".

Работа и Интернет-дейности:
Основател и председател на Интернет общество - България. Шеф на БОЛ.БГ. Член на изпълнителния комитет на работната група по обществените въпроси на Интернет обществото, вице-президент на европейския Координационен Комитет на Интернет обществата от региона, председател на MITF към ICANN за Източна Европа, член на БАИ, БАИТ, БТПП, на Съюз "Произведено в България", на Съюза по автоматика и информатика и др.

ISOC - България
Още от оснoваването на Интернет общество - България, ние се занимаваме с популяризиране на Интернет и свободния обмен на информация. Станахме доста известни през 1999 г., когато заведохме и спечелихме делото за отмяна на лицензирането на Интернет провайдерите. Повече подробности по тази тема има тук. През 2000 г. българският президент Петър Стоянов стана член на международното Интернет общество. Аз самият бях член на Организационния комитет за провеждане на общобългарския събор "Рожен 2000". Интернет обществото е и инициатор и съорганизатор на Интернет фиестата.

Ако бъда избран...
Целта ми като член на борда на ISOC е да разширя неговата активност за постигане целите на организацията - да се осигури отворено развитие, еволюция и използване на Интернет за доброто на всички хора по света. Вярвам освен това, че присъствие на човек от Източна Европа ще донесе някои нови идеи и "вятър на промяната" (хей, само не се плашете:-). През целия си живот съм се опитвал да бъда независим в мненията и възгледите си и отдавна се занимавам с обществена дейност. Щастлив съм, че през 1990 г. открих 1200 bps-овия модем (повечето сигурно не знаят вече какво беше това:-) и това + Интернет доведе света на един клик разстояние.
Ще се съсредоточа върху 2 теми, които са важни за всеки: преодоляване на дигиталната пропаст и навлизане на Интернет в образованието.

На 16.01.2001 г. един от нашите членове - Виктор Папазов - ми каза нещо, което звучи чудесно:

Трябва да поискаме от ООН допълнение към Всеобщата декларация за правата на човека


В чл. 19 да се добави втори параграф:

(2) Всеки има право на достъп до Интернет.

В чл. 26 да се добави ал. (4)

(4) Всяко училище трябва да има достъп до Интерент.family cv articles memoirs copyright