veni
This page is from the old web site of Veni Markovski.
To see the new content, please, visit the main page!

В
Ванга, Венко Марковски, Вяра Табакова (от 114 АЕГ), Васил Таков, Васил Сотиров (писателят), Венелин Желев, Венко Мадолев, Венелин Пехливанов (актьорът), Васил Христович (АПИС), Владимир Филипов (съветникът на президента Стоянов)...


Венко Марковски

Ванга

През годините след 1989-а съм бил там десетки пъти. Завел съм при нея много приятели - кой с болка, кой само от интерес да се види с нея. Не съм искал целенасочено да ми предсказва бъдещето, но понякога ми е казвала разни неща - някои вече са се сбъднали, на други все още не им е дошло времето.

Една от интересните случки е през 1989 г., когато аз бях опериран (повече подробности има
тук) и брат ми отива при Ванга по някакъв повод. Тя го посреща с думите:
- А-а, Игор, какво става с брат ти? Крака ли му оперираха? Коляното ли?
Брат ми губи ума и дума, защото никой не е знаел за това.
- Ще му кажеш да не се притеснява! И ако се наложи да прави втора операция, да не ходи в Берлин, а във Виена!
Брат ми го втриса, само 3-ма души знаят за идеята да се оперирам в чужбина.
- А тази кола отвън твоя ли е? - пита го тя.
- Да.
- Да внимаваш как караш и да си оправиш спирачките! - му заръчва тя и в действителност се оказва, че спирачките й били на косъм от повреда.

Ванга е започнала да работи официално благодарение на дядо ми. Това тя ми напомняше всеки път, когато се виждахме. Доколкото ми е известно, той е уредил срещата й с Тодор Живков през 60-те години, на която Живков се е убедил, че тя действително знае за неща, които са се случили с хората. Самият Живков по-късно сподели, че в началото си е мислел, че това са някакви шашми, но и съжаляваше, че не са успели да изучат феномена Ванга по-обстойно.
След 10-и ноември всъщност и двамата (Живков и Ванга) ми разказаха как е започнало всичко. Дядо ми и Иван Аржентински организират мозъчна атака срещу Тодор Живков, в резултат на която той се съгласява да се срещне с Ванга. Живков разказваше: "Влиза една дребна женица, цялата в черно и ми вика: Тодоре, ти защо си жив?! А аз й отговарям, "Ами защо да не съм жив - на 50 и няколко години съм?" Тя обаче продължава: "Не, ти знаеш, защо си жив: защото не умря, когато се опитваше да се самоубиеш!" В този момент разбрах, че жената наистина може да види миналото. Работата е там, че докато бях партизанин, попаднахме в обкръжение, аз останах без патрони и реших с последния патрон да се самоубия. Пушката обаче засече и аз реших, че това е знак от Господ, че не бива да се самоубивам. Успях да избягам от обкръжението, но на никого не съм казвал за този случай, защото най-вероятно щяха да решат, че не може да съм се отърватл ей така и щяха да ме обвинят, че съм станал агент."
Според Живков този случай му доказал, че Ванга действително "вижда". По-късно и Ванга потвърди същата случка, но от нейната гледна точка.
Спомням си няколко посещения при нея особено отчетливо. През годините винаги съм намирал в нея сили, за да продължа напред и нагоре (да използвам израза на Нешка Робева). Ванга винаги ме е подкрепяла и съм й много благодарен за всичките добри думи. След като хората днес говорят все повече лоши работи, тя беше като оазис в пустинята. Сред хорското безхаберие Ванга даваше сили от своите собствени, за да остане и след нея дори.
Един ден, беше на 1 май 1991-а година, отидохме с брат ми Игор и с една моя позната - Светлана Шернус. Прекарахме около час и половина в къщата на Ванга в Петрич. Разказвах й вицове, майтапехме се един с друг. Сякаш между другото Ванга позна всичко на Светлана. Момичето беше шашнато. След това се чувахме от време на време, за да разбера, че животът й се развива точно така, както й бе предсказано. По време на тази среща я попитах иска ли да докосне часовника на дядо ми, за да направи контакт с него. Тя ме погледна, след това кимна към вратата и каза "За какво ми е този часовник? Ето го дядо ти - ей го на, и баща ти е до него". И се впусна в спомените си, в света пред нас и в света около нас.

Много ми беше мъчно, когато виждах как Тома Томов я използва в предизборната кампания на Венци Йосифов - тогавашен шеф на Първа частна банка и кандидат за кмет на София. По телевизията излъчиха филм за нея, в който кандидат-кметът й обещаваше как ще я заведе на Божи гроб... Е-ех, колкото навремето успя да иде до Париж... А Ванга искаше да види Парижката Св. Богородица. Случвало се е баща ми Миле Марковски да ходи при нея, да я качва на колата си и да се разхождат около Петрич. Това по спомени на писателя Борис Крумов.
Само че - ядец. Тодор Живков твърдеше, че имало данни, че югославската държавна сигурност (УДБ-а) имала планове да отвлече Ванга и да я засели в родния и град - Струмица, в Македония. Заради това не я пускали да пътува в чужбина.

Ванга е идвала няколко пъти и на вилата на дядо ми в Банкя. Спомням си повечето разговори с нея и твърдя, че имаше феноменална памет. И беше много земен, общителен и жив човек.
Тя знаеше, че животът е кратък и не се съмняваше, че след него следва вечността.


Жените    А Б В Г Д Е Ж З И Й K Л M Н O П Р С T У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ю Я от А до Я

family cv articles memoirs copyright