Оригинал на писмото, което разбуни духовете на "старите пушки" в асоциацията на компютърджиите:. Само една година по-късно то доведе до естествения резултат - след като БАИТ се превърна в частна организация, в нея няма място за хора, които искат да работят в полза на обществото.
Интересно е да се види това писмо след една година и да се коменитра. Коментарите са с такъв шрифт. По-надолу под "БАИТ" разбирай предимно онази част от ръководството на асоциацията, която я използва за лични цели.

-----------------

From: veni markovski
To: "Irina Radoeva, Svetoslav Pavlov" (bait@spnet.net)
Sent: Monday, June 04, 2001 6:41 PM
Subject: za vasko

Васко (Христович),
много съм разочарован от това как БАИТ реагира на срещите с политиците.
IT не са само продажби на pc-ta, а от разговора с Костов се разбра, че това е най-големият проблем в областта на IT. Даже още по-точно проблемите с IT според БАИТ са 2 - кражбите и търговете .

Коментар: Факт. Вижда се, дори и по последните изяви на БАИТ, че според тях това (продажбите на хардуер) е най-важното нещо, за да се развиват информационните технологии. Вярното е, че това е най-важното, за да се развива бизнеса на някои от членовете на асоциацията за информационни технологии.

Вместо да се говори с него за нещта, които са важни за бранша, се загуби времето, за да му се жалвате, че ви крадат чарковете .

Коментар: Загубиха му врeмето, не само на Костов, но и на останалите. Но ако за останалите това беше рутинна предизоборна среща, то БАИТ за пръв път се срещаше с министър-председателя на Републиката. И за какво си говореха - за кражбата на части по летището. Срам, срам!

Толкова голям непрофесионализъм и липса на поглед връху общите неща не бях очаквал.

Коментар: Действително е непрофесионализъм.

И ще го кажа на общото събрание, но не искам да си изненадан:

С поведението си на тези срещи БАИТ доказа, че още не е дорасла, за да бъде органиацияТА, която да работи с държавата .

Коментар: Но те взеха мерки, вкараха сред членовете си няколко големи фирми с много пари, разкараха онези, които имаха смелостта да критикуват както ръководството на самата асоциация, така и властта. Водени от погрешни сметки, ръководството започна да търси начин за разправа с човека, който право в лицето им казваше истините.

БАИТ се оказа една група на хора с тесни интереси - да си продават PC-тата.

Коментар: Ами така си е. И след като се пререгистрираха по новия закон в ЧАСТНА ПОЛЗА, вече никой не се съмнява в този факт.

При това, когато ви се казва (от Муравей, напр.) конкретно нещо, вие пак се дърпате и не искате да го свършите, ако' и това да води до конкретни облекчения за вас.

Вени

p.s. да не говорим за това как идвате на срещите - само с тези, които в момента ви интересуват. Никакъв поглед напред, никаква идея да си направите САМИ (без моя помощ) някаква политика в лобирането. В края на краищата, утре като опрете до някакъв проблем, пак ли аз ще трябва да ви го оправям?

в.