"Дума" 18 февруари 2002 г., стр. 5
Председателят на Интернет-Общество Вени Марковски:
Обещанията на кабинета се превърнаха в намерения
От историята е известно, че всяка власт, която върви срещу гражданите си пада предсрочно, категоричен е собственикът на БОЛ.БГ в интервю на Десислава Ризова


- След смяната на властта, какви според вас са промените в отношението на държавата към информационните технологии?
- Промениха се много неща, уви - в неправилна посока. Обещанията се превърнаха в намерения. Преди изборите говореха за около 20 съществени промени в отношението на държавата към информационните технологии. Нито едно от тях не се осъществи. Вместо развитие на информационните технологии виждаме развитие на технологиите за достъп до информацията - смениха НСРТ и ДКД - като че ли това е най-важното в държавата. Ето някои от обещанията, които останаха неизпълнени: да се въведе Интернет образование в средните училища; да се инкриминират компютърните престъпления; да се насърчи електронната търговия; признаване на покупката на компютри за директен разход; приемане на Закон за високотехнологичните паркове; преференции за научна и развойна дейност...
- България има ли управленска стратегия в тази област?
- Не. Иначе Милен Велчев нямаше да реши, че създаването на 440 компютърни кабинети в училищата е... харчене на пари. При това отказва да изплати парите по вече сключените от МОН договори с 5 фирми, спечелили прозрачни търгове по ЗОП! Всеки нормален човек знае, че това е инвестиция. Още повече трябва да го знаят политиците! Само че политиците мислят за следващите избори, държавниците - за следващите поколения, а Милен Велчев - нито за едното, нито за другото.
- В момента най-актуална е темата за промените в кабинета. От ваша гледна точка, кои министри ще си отидат и защо?
- Обяснение за калпавата работа на министрите е, че за някои от тях тя преследва само една-единствена цел: поредният ред в CV-то (биографията). Този ред ще спести години в развитието на хора като Ники, Милен и др.п. - обикновени чиновници в западни фирми. Като гледам обаче как са нарочили моята политическа приятелка Любка за изгонване, май ще вземе да се окаже, че тя е мислила освен за единия ред и за България, което е похвално, но пък може да й струва креслото. Критики търпи и министърът на съобщенията, който се води "отговорник" за информационното общество. И не само заради участието си в "Кейбъл България", което само по себе си е добра инвестиция, предполагам, а заради неразбирането, че информационните технологии са структороопределящ клон на икономиката и трябва да се развиват приоритетно. Светът се дели на бързи и бавни. Нормалните държави се движат бързо, а ние - бавно. Но с бавен ход ще стигнем бързо до бунището на историята. А отговорните за това няма да са само министрите, а всички ние, които сме ги назначили временно по местата им.
- Оставките или уволненията на министри ще закрепят ли кабинета "Сакскобургготски" според вас?
- Още миналата година казахме, че за първите 6 месеца виновен ще е Костов, за вторите 6 месеца - юпитата. Проблемът е, че много бързо минават тези 12 месеца. Вижте какво казва на 24.04.2001 г. в хороскопа си за изборите световноизвестната астроложка Светлана Тилкова - Алена за Симеон: "Постигнатият връх ще е случаен. Падането е бързо и неочаквано." Дано да греши. Казах го на сегашния премиер още при първата ни среща през септември 2001 г.: "Ако се провалите, това няма да е провал само за Вас, защото ще се наложи да го преодоляваме всички ние." Хората трябва да осъзнаят, че никой извън нас самите не може да ни оправи. Говорил съм с много депутати от НДСВ и те вече го разбират: ще ги изгонят с камъни от парламента, ако не се променят спешно. Но пътят към промяната понякога е по-тежък от самата промяна. Питайте Георги Първанов лесно ли му е било да променя БСП, например.
- Отдавна се борите за промяна в НК и включването на глава "компютърни престъпления". Има ли развитие в тази посока?
- Няма. Оказа се, че Министерството на правосъдието много държи да бъде автор на промените в НК и саботираха проекта на Михаил Миков (БСП). По-тъпо поведение рядко съм виждал, защото тази глава можеше да бъде приета още преди две години! Можеше да се приеме и през октомври, когато най-накрая сякаш й дойде времето, но експертите от министерствата я отхвърлиха. Резултатите от некомпетентността им се виждат вече.
- Какви се щетите, които държавата и обществото понасят в следствие на компютърните престъпления у нас?
- Щетите са за десетки милиони долари. Според данните, които имаме, България е на първо място в Европа по злоупотреби с кредитни карти. Престъпниците знаят, че са безнаказани и съвсем спокойно си работят и в Интернет, а и чрез банкоматите, като източват кредитни карти, издадени в цял свят. Обществото пък понася щети от забавяне на електронната търговия.
- Какво мислите за приватизацията на БТК?
- Не съм голям оптимист. Дано изляза лош пророк, но най-вероятно няма да се продаде при добри за България условия.
- Как виждате ролята на новата Комисия за регулиране на съобщенията?
- С безусловната подкрепа на повишаването цените на телефонните услуги КРС, за разлика от предишната ДКД, показа, че не се съобразява с интересите на потребителите, а само с тези на БТК. Увеличението ще влезе в сила от 1-ви март, т.е. в нарушение на законовата норма, която предвижда съгласуването и публикуването им поне 1 месец по-рано. Интересно как при предишния ръст на цените ДКД успя да организира среща между "Интернет общество" и БТК, на която се постигна намаление на предвиденото 300 процентно увеличение за наетите линии. КРС дори не си направи устата за такова нещо. Известно е от историята какво се случва с всяка власт, която върви срещу гражданите - пада предсрочно. Впрочем и това го пише в хороскопа на Алена - според нея тези, които спечелят изборите ще имат голяма променливост в обкръжението и стремежите, трудно ще успеят да се задържат на едно място, което няма да е полезно за България.