veni
This page is from the old web site of Veni Markovski.
To see the new content, please, visit the main page!

Правителството търси спасение в чужбина

Както научаваме от БТА, в сряда се е провел конферентен разговор между Ники Василев, Любка Качакова, София Касидова и българи, работещи в чужбина.

От разговора става ясно, че бившите великденци нямат доверие на хората в България и предпочитат да работят с българи, които са в чужбина. Нещо повече, "чужденците" изразили мнение, че именно връщащите се от чужбина следва да бъдат очите и ушите на Ники (sic!) в бордовете, за да няма злоупотреби. На това мнение нашите бюрократи дори не са възразили от кумова срама.

Като гражданин, работещ и живеещ в България, смятам, че подходът на правителството да търси решение на проблемите само, изключително и единствено в чужбина е доста… странен. Неуважението към сънародниците в България може да се тълкува като признак за откъсване от действителността.

Министрите се оплакали, че няма хора с опит, които да работят в министерствата и в управлението на държавните фирми. Подтекстът е, че в България вероятно всички сме корумпирани и само българи - начинаещи чиновници в западни фирми могат да се смятат "по даденост" за некорумпирани.

Бюрократите обяснили също така, че се опитват да задържат младите българи да не напускат страната. Това щяло да стане, като им се даде възможност да стажуват през лятото в държавната администрация. Така обаче може да се получат странични ефекти - т.нар. банка "кадри" от чужбина ще намалее, а и едва ли може да се намери по-подходящ стимул за младите българи да напуснат страната, от този да видят как всъщност работи държавната бюрократична машина.

В подкрепа на твърденията, че само чужденците ще ни "оправят" Ники Василев казал, че когато "Краун Ейджънтс" поемат управлението на митниците ще се вдигне събираемостта и ще намалее огромната корупция. Добрата новина за нас била, че според Ники "Краун Ейджънтс" имала голям опит в прибалтийските републики. Само за справка, в Прибалтика се намират и банките, които не се интересуват изобщо от това колко и чий пари минават през тях.

Ники се е похвалил, че са изпълнили всички обещания от платформата си с изключение на нулевата ставка за данък печалба при реинвестиране. Хората били очаквали да им се вдигнат пенсиите двойно, но те не били обещавали такова нещо.

Любка споделила, че очаква коментари от българите в чужбина върху новия Закон за чуждестранните инвестиции.

Изводите от този разговор могат да се обобщят и така: "Чужденците" в кабинета смятат себе си и себеподобните за хора от "първа ръка". Всъщност може би разделението е дори по-различно: бившият цар е единственият човек от "първа ръка" (може би с някои от хората около него), импортните българи-министри - "втора ръка", местните министри - "трета ръка", а обикновените българи, дето създават всеки ден с труда си България - пета и т.н. ръка.

В този смисъл, бившите великденчета трябва да се ориентират значително по-бързо и да разберат, че знаещите и можещи българи са не само дребните чиновници - наемни работници в чуждестранни фирми. Ако продължават да твърдят обратното, означава че подценяват сериозно хората в България и с голяма степен на вероятност надценяват "чужденците".

Не е толкова важно, че правителството търси помощ в чужбина. По-важното е, че българите отново са пренебрегнати като нискокачествени хора. Този път от собствните си министри.


family cv articles memoirs copyright