veni
This page is from the old web site of Veni Markovski.
To see the new content, please, visit the main page!

1979 г.

***
Годината на първата детска асамблея (на 11 години какво ли друго да прави човек?). Идеята на Рьорих за знамето на мира бе осъществена от Людмила Живкова. Някои хора казват, че по нейно време българската култура се е ползвала с доста привилегии. Нямам спомен от нея, но асамблеята бе събитие, което остави следи в невръстните детски души:-)

***
През тази година тренирах и футбол в "Левски" при Кирил Ивков.

***
Пак от това време си спомням и първия политически виц, който чух. Разказа ми го Тодор Табаков - тогава студент в Юридическия факултет на Софийския университет, а сега известен юрист. Той и жена му Милена правеха големи купони в Банкя, в една малка къща с голям двор, в който се събираха десетки хора. Та именно там си спомням, че чух вица за Страната на съветите. Вицовете ги публикувам на един друг сайт, така че и този ще сложа там. Тодор и Милена може би не си спомнят този дребен за тях факт, но аз вече 20 години си спомням този анекдот и - може би още по-отчетливо - странната свобода, която цареше тогава сред колегите им от университета. По онова време едва ли съм предполагал, че някой ден ще стана техен колега-юрист...

***
През лятото пътувах до Москва (първото ми излизане в чужбина), където прекарах около 25 дни. Бяхме отседнали в гостиница "Советская" и за 20 дни разгледах вероятно около 100 музея. Най-ярките ми спомени обаче са от Звездното градче, от църковния комплекс Арахангелское и от парка "Горки".

В звездното градче видях станцията Салют-4, както и корабите от типа Союз. Малко преди това бе летял и нашият първи космонавт Георги Иванов, та шефът на комплекса, летец-космонавтът Георгий Береговой ни обясняваше надълго и нашироко какво точно се е случило. От него ми остана за спомен (освен снимките) и книгата му "Небето започва от земята", която бе издадена и на български език. Автографът може да бъде видян тук.
Една интересна случка: в тренировъчната зала бяха докарали един току-що приземил се Союз. Аз се вмъкнах вътре, за да го разгледам и успях да си сваля един болт от някакъв уред, така че в момента притежавам болт, който е летял в космоса (голяма работа:-)!

В парка "Горки" тогава имаше множество интересни неща за едно дете - виенски колела, стрелбища, блъскащи се колички...

... недовършено ...


family cv articles memoirs copyright