veni
This page is from the old web site of Veni Markovski.
To see the new content, please, visit the main page!

1975 г.

Това е една от най-мрачните години в живота ми. В нея се случиха едновременно хубави и лоши неща.

През месец март дядо ми - Венко Марковски - посети Япония като член на официална парламентарна делегация и ми донесе невиждани дотогава играчки - walkie-talkie, влакче и др.п.
През април обаче, само два дни пред да навърши 36 години, в автомобилна катастрофа загина баща ми - Миле Марковски. Бях прекалено малък, за да мога да разбера какво се е случило, а и околните старателно се стремяха да не ми обяснят.
При всяко положение, това бе един от преломните моменти в живота ми и вече нищо нямаше да е същото.
Майка ми остана сама на 33 г. с двете си деца. Не мисля, че животът ни е бил много лек, независимо от помощта, която ни оказваха всичките ни роднини - и дядо ми, и тези от Македония. Искам да им благодаря сега, публично, защото без тях сигурно нямаше да доживеем до днес.

През септември започнах да ходя на училище и беше голяма скука, защото знаех да чета, пиша и смятам и по цял ден нямаше какво да правя. На същото дередже беше и моят съученик Тодор Велчев, който в момента е физик.

Гибелта на баща ми имаше и още един резултат. Поради съмненията от страна на ДС, че в катастрофата се съзира дългата ръка на югославската държавна сигурност (УДБ-а), на дядо ми бе предоставена лична охрана от УБО, както и постоянен 24-часов пост пред къщата му в Банкя. Някой ден, като нямам какво да правя, ще взема да прочета записите от всичките разговори, които са се водили в къщата. Предполагам, че ще е интересно.


family cv articles memoirs copyright